background-image
Header DeBesteGids.nl/uitvaartverzekeringen

Crematie

Na het overlijden, wat moet u doen?

Het regelen van een uitvaart is niet makkelijk. De dierbare is net overleden en een waardig afscheid moet geregeld worden. Een goede uitvaart vraagt om een grondige voorbereiding. Allereerst moeten de mensen die dicht bij de overledene hebben gestaan op de hoogte gebracht worden van het nieuws. Rouwbrieven verstuurt u het beste op de dag van of de dag na overlijden. Daarna kunt u het beste nagaan of er wensen zijn vastgelegd. Deze staan vaak beschreven in een testament of codicil en wellicht is er ook een donorverklaring aanwezig. Als u deze informatie samen met uw wensen doorgeeft aan de uitvaartondernemer, kunnen deze meegenomen worden in de totale opzet.

De dagen voor de crematie

Een belangrijke vraag natuurlijk: wordt de overledene gecremeerd of begraven? Vaak is de voorkeur van de overleden daarover wel duidelijk. Als eenmaal is vastgesteld dat de overledene gekozen heeft voor een crematie en daarnaast nog speciale wensen heeft, houden wij daar uiteraard rekening mee. Voordat de dag van afscheid aantreedt, is het belangrijk dat alles goed en volledig geregeld wordt. Bekenden, familie en andere betrokkenen moeten snel op de hoogte worden gesteld van een overlijden. Behalve het schrijven van rouwkaarten is een plaatsing van een advertentie ook een gepaste en efficiënte manier.

De dag van de crematie

Na de plechtigheid, wordt de identiteit van de overledene geregistreerd en wordt de overledene in een kist naar de ovenruimte gebracht. De kist gaat de oven in en wordt zo verbrand. Een verbranding duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna wordt de as gezuiverd van eventuele (edel)metalen. Vervolgens wordt de as fijngemalen. Nabestaanden kunnen daarna bepalen wat er met de as gebeurt.

Na de crematie

Het is wettelijk bepaald dat de as minimaal een maand in het crematorium moet blijven. Daarna kunnen nabestaanden de as verstrooien of bewaren.

De kosten van de crematie

Een crematie kost gemiddeld minder geld dan een begrafenis. Dit komt doordat er geen grafkosten zijn en geen kosten voor een gedenksteen. Cremeren is hygiënisch en het afscheidsritueel is niet afhankelijk van het weer. De kosten voor een crematie gaan circa vanaf de duizend euro. Bovendien wordt er een urn gekocht waar het as van de overledene in bewaard wordt. Een urn kan gemaakt zijn van keramiek, glas, messing, natuursteen of zelfs roestvrijstaal.

Uitvaartverzekeringen