background-image
Header DeBesteGids.nl/uitvaartverzekeringen

Begrafenis

Na het overlijden, wat moet u doen?

Een uitvaartverzorger realiseert zich goed dat er na het overlijden van een dierbare veel verschillende zaken op u afkomen. U zult wellicht ook overladen worden met allerlei vragen. Waar is straks de plechtigheid? Hoe en wanneer wilt u het overlijden bekend maken? Naar wie gaan de spullen? Wij helpen u graag met het regelen van de begrafenis. Veel wensen zullen ook kenbaar zijn gemaakt in een testament of een codicil, daarin staat vaak vermeld wie bijvoorbeeld de overgebleven meubels, sieraden en kleding krijgen.

De dagen voor de begrafenis

De dagen voor de begrafenis moet er van alles geregeld worden. En daar komt best veel bij kijken. Een goede ondersteuning is daardoor onontbeerlijk. Vergeet ook niet dat u ook tijd voor uzelf nodig heeft om afscheid te nemen van de dierbare.

De dag van de begrafenis

De dag van de begrafenis is het moment van afscheid. Een afscheidsritueel bij het graf maakt meestal deel uit van een grotere plechtigheid. U kunt als nabestaande meehelpen de kist te laten zakken. Zo kunt u een schepje zand of een bloem op de kist werpen of andere bijzondere handelingen te verrichten.

Na de begrafenis

Ook na de begrafenis moet er nog veel geregeld worden, denkt u bijvoorbeeld aan dankkaartjes versturen aan degenen die aanwezig waren of het afhandelen van financiële en fiscale zaken. Uitvaartondernemingen hebben doorgaans een speciaal pakket voor nabestaandenzorg. Een paar dagen na de uitvaart wordt u dan benaderd door een medewerker van de onderneming die u advies geeft over alle zakelijke aangelegenheden zoals bijvoorbeeld het inlichten van instanties, het regelen van de financiële zaken en het opzeggen van lidmaatschappen. En uiteraard een luisterend oor. Dat helpt vaak om het verlies te verwerken.

De kosten van de begrafenis

De kosten voor een begrafenis liggen vaak hoger dan de kosten voor een crematie doordat u bij een begrafenis te maken heeft met grafkosten. Deze kosten kunnen per gemeente sterk verschillen. Jaarlijks betaalt u dan voor de ligplaats en het onderhoud van de begraafplaats.

Begraafplaatsen in Amsterdam

Amsterdam kent vele begraafplaatsen. De uiteenlopende rustplaatsen van de stad zijn net zo veelzijdig als Amsterdam zelf. Neem bijvoorbeeld de Rooms Katholieke begraafplaats Buitenveldert, een ruimtelijk en nieuw grafveld met ruimte voor andere religies. Of de juist gemoedelijke Amsterdamse begraafplaats Vredenhof die haar naam eer aan doet. Gelegen aan de Haarlemmerweg. Of de befaamde begraafplaats Zorgvlied met haar unieke ligging aan de Amstel, waar vele bekende kunstenaars, schrijvers, journalisten en verzetsstrijders hun laatste rustplaats hebben gevonden. Op begraafplaats Sint Barbara treft u een gemoedelijke en idyllische sfeer, gelegen aan de Spaarndammerdijk 312, bij de Transformatorweg, Brediusbad, Spaarndammerbuurt en het Westerpark.

Crematoria Amsterdam

De Nieuwe Ooster, een begraafplaats, crematorium en gedenkpark, ligt mooi gelegen bij het Oosterpark aan de Kruislaan 126. Meer dan een eeuw geleden ontworpen door de bekende landschapsarchitect Leonard Anthony Springer die ook het naastgelegen park heeft ontwikkelt. Het grote complex van Westgaarde, een crematorium en begraafplaats in Amsterdam-Osdorp (Ookmeerweg 275) biedt veel ruimte en parkeergelegenheid. Deze accommodatie heeft ook diverse verstrooivelden zoals het Ajax-verstrooiveld en een apart bloemenveld met het herdenkingsmonument de Tulp. Ook treft u hier het Tenerife monument aan ter herinnering van het tragische vliegtuigongeluk dat in de jaren zeventig plaatsvond tussen een KLM- en PANAM toestel.

Uitvaartverzekeringen