background-image

Haaruitval

Haaruitval is een veel voorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Veel mensen denken dat haaruitval bij vrouwen niet voorkomt maar het tegendeel is waar. Oorzaken zoals stress of hormonale fluctuaties kunnen ook bij vrouwen haaruitval veroorzaken. Bij mannen ligt de oorzaak vaak in de erfelijke sfeer of bij een hormonale disbalans.

Al decennia lang probeert men haaruitval te stoppen of te voorkomen. Daarnaast probeert men ook de haargroei weer te bevorderen. Voor al drie oplossingsrichtingen zijn al diverse middelen op de markt verschenen. In enkele gevallen met een meetbaar resultaat, in andere gevallen geheel zonder resultaat.

Doordat haaruitval een direct zichtbaar probleem is, komt er al snel een schaamtegevoel bij kijken. Veel mensen zijn dan ook erg huiverig voor haaruitval en grijpen elk middel aan om het probleem op te lossen.

De oorzaak van haaruitval wegnemen

Indien de oorzaken van haaruitval niet worden weggenomen zal geen enkel middel dat het stoppen of voorkomen van haaruitval beloofd werken. De oorzaak is namelijk sterker dan de oplossing. Wat echter wel tot de mogelijkheden behoort is het bevorderen van de haargroei en het gezonder maken van de haardos. De haaruitval wordt hiermee niet gestopt maar zal wel minder zichtbaar zijn. Ondertussen kan dan gewerkt worden om de echte oorzaken aan te pakken.

Bestaat de oorzaak uit stress dan is het nemen van veel rust, een uitgebreide vakantie, of een aantal keer lekker ontspannen in de sauna vaak al voldoende. Wordt het haarverlies veroorzaakt doordat het hoofdhaar ongezond is, dan kan het aanpassen van de voeding een positieve uitwerking hebben.

Ongezond hoofdhaar kan worden herkend aan het feit dat het nogal bros is en daardoor snel afbreekt. Het verrijken van de voeding met vitamine, of het gebruik van een vitamine houdende shampoo, verstevigd het haar binnen enkele weken en zorgt ervoor dat het haar stevig en veerkrachtig aanvoelt. Hierdoor zal de hoofdhaar minder snel breken en zal het haarverlies worden voorkomen.

Minoxidil

Is de oorzaak van je haaruitval echter niet bekend dan is het misschien noodzakelijk om een serieuzere stap te nemen. In plaats van het haarverlies te voorkomen, kan je ervoor kiezen om de haargroei te gaan stimuleren.

Bij het kiezen van middelen die de haargroei stimuleren moet je goed op de valkuil letten. Deze valkuil bestaat uit het enorme aanbod van haargroeimiddelen. De meeste beloven een volle haardos binnen een paar dagen maar bieden uiteindelijk niets anders dan een lege portemonnee. Van alle middelen is er eigenlijk maar één haargroei middel dat aantoonbare resultaten heeft geboekt. Dit middel wordt dan ook in de meest erge gevallen voorgeschreven door artsen. Dit haargroeimiddel is echter ook gewoon bestelbaar bij normale en online drogisterijen onder de naam Minoxidil. Het is wellicht iets minder sterk dan het middel dat door artsen wordt voorschreven maar de werkzame stof is hetzelfde. Het voldoet dan ook bij een groot deel van de mensen die dit product gebruiken.

Laat je niet uit het veld slaan

Haarverlies is niet het einde van de wereld. Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met haaruitval. Meestal gebeurt dit bij stressvolle situaties of perioden. Zodra je weer in rustiger vaarwater komt zal het haarverlies weer afnemen. Ook het aanpassen van het leefpatroon of de voeding zal positief bijdragen aan het terugwinnen van een volle haardos. Wil het echter na enkele maanden nog steeds niet lukken probeer dan eens Minoxidil. Dit haargroeimiddel biedt veel mensen een positief resultaat.

Alopecia Areata

Alopecia Areata betekent plaatselijke kaalheid. Het is een ziekte van de haarwortels. De plekken waar de haarwortels zijn aangetast zijn in de regel rond of ovaal. In de plekken vallen alle haren uit, terwijl de huid eromheen een normale haargroei vertoont. Alopecia heeft dus als gevolg dat er één of meer kale gebieden ontstaan.

Het ontstaan van Alopecia Areata

Het is nog niet bekend wat Alopecia Areata veroorzaakt. Men vermoed dat een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam, de immuniteit, de oorzaak is.

Dat afweermechanisme richt zich in dat geval niet meer op infecties van buitenaf maar tegen het eigen lichaam. En in het geval van Alopecia Areata dus op de haarwortels. Het vermoeden wordt gesterkt doordat mensen die leiden aan Alopecia Areata in verhouding vaker lijden aan andere afweermechanisme gerelateerde ziekten, zoals schildklier ziekten, vitiligo of bepaalde vormen van bloedarmoede. Het is niet bekend of spanningen en stress Alopecia Areata kunnen uitlokken maar waarschijnlijk is het er wel zijdelings bij betrokken. Stress staat er om bekend om het afweermechanisme te verzwakken.

Symptomen van Alopecia Areata

Alopecia Areata veroorzaakt kale plekken op behaarde huid. In principe kunnen deze kalen plekken op alle lichaamsdelen ontstaan waar normale haargroei zich voor doet. Denk hierbij aan wenkbrauwen, baard, oksels en schaamstreek. Meestal beperken de kale plekken zich tot de hoofdhuid.

Er zijn ook gevallen bekend dat het haar niet pleksgewijs uitvalt. In dat geval ziet men gelijkmatige haaruitval over de gehele hoofdhuid. Bij hele zeldzame gevallen valt al het hoofdhaar of lichaamshaar uit. In dat geval raken meestal ook de nagels aangetast. Dit zijn echter hele zeldzame gevallen. In de meeste gevallen blijft Alopecia Areata beperkt tot één of enkele kale plekken op de hoofdhuid.

Alopecia Areata kent een grillig verloop en is bij iedereen anders. Het is niet te voorspellen of het haar terugkomt, dat er meer kale plekken zullen ontstaan of dat het haar nadat het is teruggekomen weer uit zal vallen. Vaak wordt Alopecia Areata niet eens ontdekt door de persoon zelf maar door familieleden of de kapper. Meestal groeien andere haren namelijk over de kale plek heen. Deze kale plekken herstellen vaak binnen enkele maanden of jaren. Slechts in uitzonderlijke gevallen treedt er geen genezing op.

In principe kan het haar altijd weer terugkomen en herstelt 80% van alle gevallen binnen 6 maanden zonder behandeling.

Alopecia Areata tast verder de lichamelijke gezondheid niet aan. Men kan hiermee net zo oud worden als ieder ander. Het kan echter wel een ernstig psychologisch effect hebben doordat het bijvoorbeeld de sociale contacten belemmert.

Haaruitval door stress

Stress, en dan met name stress over langere periodes kan leiden tot haaruitval. Stress is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Ontstressen of het gebruik van stress verlagende middelen zal dan ook bij veel mensen al een verbetering opleveren.

De oorzaak van haaruitval door stress ligt bij de neurotransmitters en andere stoffen welke een negatief effect hebben op de haarfollikels. Elke haarfollikel heeft een netwerk van zenuwen. Dit netwerk kan worden aangetast door stresshormonen.

Haaruitval door stress doet zich meestal een paar maanden na een stressvolle gebeurtenis voor. Dit kan een zwangerschap zijn maar ook ziekte of door ernstige psychische stress.

Hoe haaruitval door stress voorkomen.

Ontspanning is de sleutel. Zorg ervoor dat je stressvolle situaties ontwijkt, of in het geval dat dat niet mogelijk is, dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt om te ontspannen. Hieronder vind je nog enkele simpele dingen die je erbij kunnen helpen:

 • Gezichtsmassage
  Gezichtsmassage zorgt voor een betere doorbloeding van je bloedvaatjes. Hierdoor bereikt meer voedingsstoffen de haarvaatjes.
 • Koud water
  Was je gezicht elke ochtend met ijskoud water. Koud water verwijdt de bloedvaten.
 • Lachen
  Lach zoveel mogelijk. Lachen activeert je gezichtspieren en zorgt voor een betere bloedsomloop in je hoofd. Het voorziet je hoofd en hoofdhuid van zuurstof en bloed.
 • Gebruik je hersenen
  Het gebruik van je hersenen zorgt voor een betere bloedsomloop in je hoofd. Hersenen 'verbruiken' namelijk enorm veel bloed.
 • Slaap genoeg
  Doordat je gestressed bent neem je minder tijd om te slapen. Maar hierdoor houd je onbewust je lichaam in de stress status. Neem dus tijd om goed te slapen. En met goed slapen bedoelen we dus minimaal 8 uur!
 • Ontspannende middelen
  Valeriaan, Ginko Biloba en Sint Janskruid kunnen, mits goed gebruikt, een ontspannende werking hebben. Deze producten zijn vrijwel overal verkrijgbaar. Lees wel voorafgaand aan gebruik de bijsluiter.
 • Herstel haargroei na haaruitval door stress
  Als de haaruitval is veroorzaakt door stress dan herstelt de haargroei zich vaak binnen het jaar. De haargroei herstelt zich echter niet altijd volledig.

Haaruitval