background-image

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Het Sollicitatiegesprek van minuut tot minuut

In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om je te presenteren, dit betekent dat je goed voorbereid moet zijn om zo optimaal mogelijk voor de dag te komen.

VOORBEREIDING

Zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt zodat je door tegenzittend verkeer, omleidingen etc. niet te laat komt. Neem verder je brief en CV, schrijfgerei en kopieën van je diploma’s en dergelijke mee. Bedenk dat een gesprek twee-richtingsverkeer is dus zorg dat je enkele vragen voor de interviewer hebt, schrijf deze op. Draag kleding en make-up die past bij het verwachtingspatroon van de interviewer. Voor wat betreft sieraden, aftershave en parfum: overdaad schaadt!

EEN GOED GESPREK

  • Geef een stevige hand, maar geen bankschroef
  • Praat de werkgever niet te veel naar de mond. Dat gaat snel vervelen.
  • Als je je aangevallen voelt laat je dan niet in een hoek drijven, maar ga ook niet terugbijten.
  • Ga niet zitten voor je een stoel wordt aangeboden.
  • Praat niet over andere sollicitaties die je hebt lopen.
  • Houd het hoofd koel als het gesprek lekker loopt.
  • Stel je actief en enthousiast op, maar ga geen overdreven rol spelen.
  • Stel je open op, maar vermijd gepopiejopie

TE VERWACHTEN VRAGEN

Ondanks het feit dat elk sollicitatiegesprek uniek is kun je toch een aantal vragen verwachten die in veel interviews worden gesteld:

  • Wat trekt u aan in onze organisatie?
    Een goede gelegenheid om de werkgever te laten zien wat je van het bedrijf weet, noem een aantal positieve redenen zodat blijkt dat je voor langere tijd zult blijven bij dit bedrijf. Je kunt denken aan de goede naam van het bedrijf, kwaliteit van de producten, etc.
  • Wat denkt u dat deze functie concreet inhoudt?
    De interviewer wil weten of je een juiste inschatting van de functie hebt gemaakt, of hoe je in de praktijk bepaalde problemen gaat aanpakken. Zo kan een inschatting gemaakt worden of je binnen de cultuur van het bedrijf past. Analyseer de functie en het bedrijf daarom van tevoren.
  • Heeft u ervaring in dit soort werk?
    Natuurlijk heb je ervaring! Dit kan ervaring vanuit je vorige/huidige baan zijn maar ook ervaring uit hobby’s, opleiding en vrijwilligerswerk telt! Noem een voorbeeld (situatie, taak, aanpak en resultaat) dat hierbij past. Bereid een aantal voorbeelden voor.
  • Waarom moeten we u nemen en niet een ander?
    Noem de kwaliteiten die je hebt voor deze baan: ervaring, persoonlijke eigenschappen, opleiding, motivatie en enthousiasme voor deze baan etc. Verschiet niet direct al je kruit. Stel dat de interviewer zegt: ” dat had de vorige sollicitant ook, maar waarom moet ik nu voor u kiezen?? Je hebt dan nog enkele argumenten over.
  • Wat vindt uw huidige werkgever van u?
    Vertel een aantal zaken waarover je werkgever tevreden is. Laat je in ieder geval nooit verleiden tot kritiek op je huidige werkgever.
  • Wat zijn uw sterke punten?
    Dit geeft je de gelegenheid enkele persoonlijke eigenschappen die relevant zijn voor de functie te etaleren. Bereid dit voor zodat je ook voorbeelden hebt als men daarom vraagt.
  • Wat zijn uw zwakke punten?
    Eigenlijk heb je geen uitgesproken zwakke punten, als ze toch iets willen horen noem dan een punt die voor deze functie eigenlijk een pluspunt is. Noem in geen geval iets wat belemmerend voor de functie is. Als de vraag in een combinatie komt: noem eens een paar sterke en zwakke punten van uzelf? Eindig dan met de sterke punten.
  • Kunt u iets meer over uzelf vertellen?
    Deze vraag was te verwachten en dus heb je hem voorbereid! Gebruik deze open vraag om wat extra’s toe te voegen aan het beeld wat men van u heeft. Probeer iets te vertellen over relevante hobby’s, bijzondere opleiding, werkervaring of bestuurswerk. Houd het verhaal interessant!
  • Wat denkt u over 3 jaar te doen?
    In feite vraagt men je naar je ambities. Met deze vraag kun je twee kanten uit. Bij veel functies is ambitie nodig en veel bedrijven hebben doorgroeimogelijkheden. Men zoekt echter wel naar invulling van deze baan, teveel ambitie betekent dat je waarschijnlijk te snel zult vertrekken.
  • Heeft u nog vragen?
    Een favoriete afsluiter, soms ook een beginvraag. Je kunt wat vragen omtrent de te volgen sollicitatieprocedure, onduidelijkheden in de functie of iets over het bedrijf. Zorg dat je in ieder geval enkele vragen hebt!

Nog een laatste tip: begin tijdig met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, doe dit niet op het laatste moment, bijvoorbeeld in de tijd dat je op weg bent naar het gesprek. Zet punten op papier die je zelf wilt aanstippen, stel zelf vragen, toon interesse.

Sollicitatiegesprek voorbereiden