background-image

Gezonde voeding

Wanneer u voor het eerste bij bijvoorbeeld een diëtiste raad gaat vragen kunt u er zeker van zijn dat het onderwerp gezonde voeding ter sprake zal komen. Een gezond lichaam met een gezond gewicht begint namelijk bij gezonde voeding. Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding en is het eigenlijk wel lekker? U wil natuurlijk niet alleen nog maar eten kunnen eten waarvan u denkt dat een konijn het zomaar even snel naar binnen kan spelen. Neen, gezonde voeding kan best uitgebreid en zeker en vast ook lekker zijn. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Drinken

Laat ons eerst even los van het eten kijken naar wat we dagelijks allemaal drinken. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat drinken één van de allerbelangrijkste behoeftes is van de mens. Welk dieet u ook volgt, hoe snel u ook wil vermageren, vergeet nooit van voldoende te drinken. Wat u drinkt is echter eveneens van belang. Te vaak wordt gedacht dat alleen water met een gerust gevoel kan gedronken worden wanneer u wilt vermageren. In werkelijkheid zijn er gelukkig meer mogelijkheden.
Fervente koffiedrinkers kunnen bijvoorbeeld wel koffie drinken, maar dan best zonder toevoegingen. Probeer in ieder geval suiker uit uw koffie volledig weg te laten. Wie frisdranken drinkt kan vandaag de dag kiezen uit een zeer uitgebreid aanbod aan light frisdranken. We willen wel benadrukken dat de hoeveelheid van deze dranken natuurlijk wel een belangrijke rol speelt. Drink deze dranken met mate en probeer tussendoor ook eens een glas water ter afwisseling te drinken. 's Avonds na het eten drinkt u in ieder geval beter gewoon water.

Maaltijd

De basis voor een sterke maaltijd wordt bijna altijd gevormd door aardappelen en allerhande graanproducten zoals brood. Het is geen probleem om deze te eten, maar het kan wel afhankelijk zijn van het dieet dat u volgt. We vervolgen met één van de belangrijkste onderdelen van een gezond bord met eten, namelijk de groenten. Toch is hier ook enige aandacht vereist. Maar wat vaak wordt ervan uit gegaan dat groenten in ieder geval gezond zijn en geen probleem vormen voor ons gewicht, eender hoe deze bereid worden.
Niets is echter minder waar. Groenten mogen dan op zich wel caloriearm zijn, wanneer u ze gaat bereiden met bijvoorbeeld vette sauzen, dan wordt het opeens een stuk minder gezond. Een leuk alternatief voor rauwe groenten kan bijvoorbeeld ook een groentesoep voor de maaltijd of als tussendoortje zijn. Een groentesoep maakt u zo lekker als u zelf wil (ook hier opletten voor de vetten) en het is gemakkelijk te eten. Op deze manier zorgt u er in ieder geval voor dat u dagelijks de aangewezen portie groenten binnenkrijgt.

Vlees en vis

Vlees en vis vormen misschien wel de grootste struikelblokken binnen een dieet. Vooral de manier waarop ze bereid worden is vaak nefast voor een dieet. Toch wordt het aangeraden om twee keer in de week vis te eten. Vis bevat namelijk gezonde vetten en oliën die uw lichaam best kan gebruiken om aan de dagelijkse inspanningen te kunnen voldoen. Ook vlees is in principe mogelijk, alleen dient ook hier rekening gehouden te worden met het soort vlees en de manier waarop deze bereid wordt. Als tussendoortje kunt u er daarnaast best voor kiezen om een stuk fruit te eten. Fruit is gezond en heeft slechts een kleine (te verwaarlozen) invloed op uw lichaamsgewicht.
Alles bij elkaar gezien is er dus best veel dat u mag eten en bestaat gezonde voeding niet per definitie alleen uit groenten en fruit zoals de meeste mensen denken. Houd er alleen rekening mee dat u bij de bereiding zo weinig mogelijk vetten gebruikt. Als laatste is het eten dat u kunt eten vaak gebonden aan een specifiek dieet. Ga er dus niet zomaar vanuit dat u alles kunt eten zoals hierboven beschreven wordt.

Gezonde voeding

© 2022 deBesteGids.nl - Gebruikte foto's: Pixabay.com