background-image

Doorlopend krediet

Naast een persoonlijke lening is het doorlopende krediet waarschijnlijk daarna één van de bekendste en belangrijkste en meest afgesloten lening. Waarom? Omdat een doorlopend krediet heel vrijblijvend is. U hoort het waarschijnlijk aan de naam van de lening dat een doorlopend krediet door kan lopen of in ieder geval doorloopt. Die keuze ligt in uw handen. Die keuze gaat echter fout bij mensen die het moeilijk vinden om op een juiste manier met geld om te kunnen of willen gaan.

Bij een doorlopend krediet staat de betalingstermijn niet vast en is dit dus heel vrij en is dit de keuze van de lener. Aan het begin van de lening wordt er een bepaald bedrag afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan een mooi bedrag van vijf nullen. Bijvoorbeeld 10.000 of 20.000 euro. Dat kan natuurlijk erg verschillen. Op zich is het al een aardig leenbedrag, maar vaak is dat wel mogelijk bij een doorlopend krediet.

Bij een persoonlijke lening staat het aantal maanden, de termijn dus, vast. Bij een doorlopend krediet is dit niet het geval. U lost elke maand een bepaald bedrag af plus de daarbij behorende rente. Maar als u na een aantal maanden denkt dat u weer geld nodig hebt en dat u dus weer in geldnood zit. Dan is het mogelijk om weer aanspraak te maken op uw doorlopende krediet. Dan kunt u het afgeloste bedrag terugkrijgen. Zo begint u eigenlijk weer bij nul met het aflossen van uw krediet of uw lening.

Voordelen van een doorlopend krediet

Het lenen van geld in een doorlopend krediet is eigenlijk heel flexibel en het krediet is zelf dus ook heel flexibel. Dat is zeker een voordeel. U bent vaak wel voordeliger uit met een doorlopend krediet dan met een persoonlijke lening als het om uw maandlasten gaat. Zeker omdat de looptijd van het krediet onbepaald is. Een ander voordeel van een doorlopend krediet is dat u nooit een andere lening hoeft af te sluiten en gewoon altijd kunt steunen op uw eigen doorlopende krediet. Dat is zeker een voordeel vergeleken met de persoonlijke lening.

Nadelen van een doorlopend krediet

De risico's van een doorlopend krediet zijn redelijk groot. Hierdoor weet u als lener eigenlijk niet waar u aan toe bent en wat de vooruitzichten nu precies zijn van het doorlopende krediet. Verder is een ander nadeel dat het rentepercentage niet vast staat van het doorlopende krediet, zoals dat dit wel het geval is bij een persoonlijke lening. Helaas is dit afhankelijk van de kapitaal- én geldmarkt en is het daardoor en daarom dus variabel. Verder loopt u buiten de andere risico's een redelijk risico dat u telkens blijft lenen, zoals wij hierboven in het artikel ook al aangaven. Dat is een groot struikelblok als lenen van een doorlopend krediet en is het dus zeker belangrijk om daar op te letten.

Doorlopend krediet