background-image

Creditcards

De tijd dat creditcards wereldwijd als gevaarlijk werden beschouwd is voorgoed verleden tijd. In de Verenigde Staten is het zogenaamde "plastic money" al lange tijd ingeburgerd en kunt u er zo goed als overal vlot mee betalen. Ook in onze landen hebben creditcards de voorbije jaren een min of meer vaste plaats weten in te nemen in ons winkelgedrag. In alle grote supermarkten kunt u vlot met een creditcard betalen en ook de meeste hotels en restaurants hebben het mogelijk gemaakt om op een dergelijke factuur uw openstaande factuur te kunnen voldoen.

Daarnaast hebben creditcards een belangrijke rol gespeeld in de wereld van de webwinkels. Binnen enkele minuten is het mogelijk om niet alleen een bestelling te plaatsen, maar deze ook meteen te voldoen. De bestelling wordt meteen afgerond, uw object kan meteen worden verzonden en u betaalt uiteindelijk slechts aan het einde van de maand. Dit op het eerste zicht misschien ietwat onveilige betalingsproces verloopt via een beveiligde verbinding zodat uw gegevens niet zomaar aan iedereen kenbaar gemaakt worden. En gelukkig maar zullen we maar zeggen.

Als we dus eens alles op een rijtje zetten hebben creditcards ons leven in principe een stukje eenvoudiger gemaakt. We kunnen zo goed als overal ter wereld vrij vlot betalen en zelfs ook gewoon geld afhalen, terwijl de rekening pas aan het einde van de maand volgt. Daarnaast hebben creditcards de deuren geopend naar internetverkopen, want binnen enkele minuten tijd is het mogelijk om een bestelling te plaatsen en deze te voldoen. Ook een waarborg geven voor een huurauto bijvoorbeeld was nooit eerder zo makkelijk.

Voordelen van creditcards

Eerder in dit artikel hebben we reeds enkele belangrijke voordelen van een creditcard op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Als eerste is het inderdaad zo dat u in tegenstelling tot bij andere betalingsmogelijkheden niet meteen het bedrag van uw rekening af ziet gaan. Alle bedragen worden over een termijn van ongeveer 30 dagen opgespaard en aan het einde van de maand samen afgerekend. Onder normale omstandigheden ligt de limiet van bijvoorbeeld een VISA kaart op een bedrag van 1250 euro per maand. Dit is dan ook meteen het bedrag waarvoor u met uw VISA aankopen kunt doen. Meteen na afbetaling van de vorige maand wordt opnieuw 1250 euro op uw kaart vrijgemaakt, eender welk bedrag er zich op dat ogenblik op uw rekening bevindt.

Een ander belangrijk voordeel is de veelzijdigheid van een creditcard. Zoals eerder reeds aangehaald kunt u deze niet alleen gebruiken voor het uitvoeren van betalingen, maar bijvoorbeeld ook voor het geven van een bepaalde waarborg. Als laatste bedragen de jaarlijkse kosten op een creditcard vaak slechts enkele euro's zodat u eigenlijk helemaal niets in de weg staat om ook zelf uw creditcard aan te vragen!

Nadelen van creditcards

Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan het gebruikmaken van een creditcard? Jawel, toch wel. Alle informatie die nodig is om er geld van af te halen bevindt zich namelijk op de kaart zelf. Verschillende manieren (ook online) van geld afhalen vragen immers niet om een code. Dit is ook vandaag de dag nog steeds de reden waarom zoveel mensen nog weigerachtig staan tegenover het gebruik van een creditcard.

Een ander nadeel is dat het met een creditcard wel erg aanlokkelijk wordt om meer uit te geven dan u eigenlijk kan. U hebt immers een limiet van 1250 euro, wat best een flink bedrag is om uit te geven. U wilt er daarbij niet altijd rekening mee houden dat, dat bedrag aan het einde van de maand op uw rekening wel terug rechtgezet dient te worden. Last but not least wordt er bij een creditcard een bepaalde kost in rekening gebracht wanneer u gewoon geld wenst af te halen in een automaat. Deze kosten kunnen vaak (vooral in het buitenland) hoog oplopen, dus probeer dat bij voorkeur zoveel mogelijk te voorkomen.

Creditcards