background-image

Budgetteren

De één is er slimmer, scherper, sneller én beter in. De ander moet er dagen voor zitten om het nu eindelijk eens goed op papier te krijgen. Inderdaad, het gaat over budgetteren. Maar wat is budgetteren nu precies? Wanneer moet u het doen en nog belangrijker; hoe moet u het doen? Deze en meer vragen beantwoorden wij graag in de volgende tekst.

Uitgavenplan

Een budget is een uitgavenplan. U begint met het berekenen van uw maandelijkse inkomsten, na aftrek van belastingen en andere inhoudingen. Heeft u een partner met inkomsten, dan dient u deze inkomsten ook op te nemen in uw plan. Vervolgens maakt u een lijst van uw maandelijkse uitgaven. U kunt het beste beginnen met de grote uitgaven zoals de hypotheek en verzekeringen. Vervolgens komen de kleinere uitgaven op uw lijst te staan.
Als u het overzicht heeft gemaakt, kunt u de inkomsten vergelijken met de uitgaven. Heeft u nog geld over, zet dit dan op een spaarrekening of vind er een andere goede bestemming voor. Heeft u juist geld te kort, dan dient u te kijken waar u op kunt bezuinigen. Misschien kunt u uw hypotheek gunstiger financieren, uw tweede auto de deur uitdoen of reizen per fiets in plaats van per auto.

Houd je aan het budget

Nadat u het budget heeft opgesteld en bepaald heeft waar u op gaat minderen, dan dient u het een en ander in gang te zetten. Als u alleen het plan heeft dan zal er niets veranderen. U dient uzelf wel aan uw opgestelde budget te houden. Anders heeft het geen zin. Enkele maanden later kunt u het beste kijken of uw budget nog steeds loopt zoals gepland. Zo ja, blijf zo doorgaan. Zo nee, kijk waar er nog aanpassingen nodig zijn.

Eenmalig veel werk

Budgetteren lijkt - en is - eenmalig veel werk. Heeft u het eenmaal goed opgezet dan zult u ervaren dat werken aan de hand van een budget een gemakkelijke manier is om uit de schulden te blijven. Het zou u misschien zelfs kunnen lukken om geld opzij te kunnen zetten voor een mooie vakantie. Kijk voor meer financiële informatie op deze website met informatie over diverse financiële onderwerpen.

Budgetteren